Przygotowanie pasz do skarmiania oraz ich magazynowanie

Należycie przygotowanie karm do ma duży wpływ na stopień ich spożytkowania, co bezpośrednio przekłada się na efektywność żywienia zwierzaków.
Zdecydowana większa część karm wykorzystywanych w żywieniu prosiaków wymaga poddania ich należytym zabiegom, w celu ułatwienie zwierzętom trawienia jak też lepszego spożytkowania składników pokarmowych zawartych w karmach.

opłaty

Autor: DLH
Źródło: DLH

Sposób preparacji karmy przed skarmieniem wywołuje, że trawienne enzymy, które są wydzielane w żołądku zwierzęcia będą mieć lepszy dostęp do elementów pokarmowych karmy. Stosowna struktura paszy to istotny element w zapobieganiu chorobom wrzodowym, tak u zwierząt młodych, jak też dorosłych. Skrupulatne przygotowanie karmy ma na celu też ulepszenie jej smaku, uzupełnienie w składniki pokarmowe. Granulowanie pasz jest dosyć popularnym zabiegiem w wytwórczości karm dla trzody. Obserwacje udowodniły, iż świnie posiadające możliwości wyboru mieszanki w postaci sypkiej a także granulowanej chętniej zjadają tą ostatnią.

Zainteresował Cię ów temat? To świetnie! Kolejne równie atrakcyjne artykuły odszukasz pod tym odnośnikiem – tam czeka na Ciebie dalszy ciąg (https://trops.pl/fugi-i-silikony-chelmno).

Granulki muszą jednak mieć stosowną twardość i wielkość dobraną do kategorii wiekowej zwierzaków.

procesowi mikronizacji, poddaje się na ogół ziarna zbóż a także nasionka roślin strączkowych. W wyniku takiego naświetlania następuje szybki wzrost temperatury i ciśnienia pary wewnątrz surowca, a następstwem będzie uzyskanie lepszej strawności. Minimalizowana jest także ilość drobnoustrojów jak też grzybów.

Tostowaniu, jakie polega na oddziaływaniu parą wodną pod naporem, poddawane zostają zwykle poekstrakcyjne pokarmy sojowe a także rzepakowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu ulega zniszczeniu mnóstwo związków antyżywieniowych, poprawia się także smak paszy.