Należycie przygotowanie karm do ma duży wpływ na stopień ich spożytkowania, co bezpośrednio przekłada się na efektywność żywienia zwierzaków.
Zdecydowana większa część karm wykorzystywanych w żywieniu prosiaków wymaga poddania ich należytym zabiegom, w celu ułatwienie zwierzętom trawienia jak też lepszego spożytkowania składników pokarmowych zawartych w karmach.

Źródło: DLH
Sposób preparacji karmy przed skarmieniem wywołuje, że trawienne enzymy, które są wydzielane w żołądku zwierzęcia będą mieć lepszy dostęp do elementów pokarmowych karmy. Stosowna struktura paszy to istotny element w zapobieganiu chorobom wrzodowym, tak u zwierząt młodych, jak też dorosłych. Skrupulatne przygotowanie karmy ma na celu też ulepszenie jej smaku, uzupełnienie w składniki pokarmowe. Granulowanie pasz jest dosyć popularnym zabiegiem w wytwórczości karm dla trzody. Obserwacje udowodniły, iż świnie posiadające możliwości wyboru mieszanki w postaci sypkiej a także granulowanej chętniej zjadają tą ostatnią.
Zainteresował Cię ów temat? To świetnie! Kolejne równie atrakcyjne artykuły odszukasz pod tym odnośnikiem – tam czeka na Ciebie dalszy ciąg (https://trops.pl/fugi-i-silikony-chelmno).
Granulki muszą jednak mieć stosowną twardość i wielkość dobraną do kategorii wiekowej zwierzaków.
procesowi mikronizacji, poddaje się na ogół ziarna zbóż a także nasionka roślin strączkowych. W wyniku takiego naświetlania następuje szybki wzrost temperatury i ciśnienia pary wewnątrz surowca, a następstwem będzie uzyskanie lepszej strawności. Minimalizowana jest także ilość drobnoustrojów jak też grzybów.
Tostowaniu, jakie polega na oddziaływaniu parą wodną pod naporem, poddawane zostają zwykle poekstrakcyjne pokarmy sojowe a także rzepakowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu ulega zniszczeniu mnóstwo związków antyżywieniowych, poprawia się także smak paszy.